Tillbaka till Agility

Agilityblogg

2017-02-12:
Träningen i hallen i Olseröd ikväll var riktigt rolig! Ljust, varmt & skönt och bekvämt underlag att springa på. Hallen var inte jättestor men det funkade bra ändå och Maria sa “hade den varit större hade vi varit ÄNNU tröttare” 😀

Vi byggde en bana med 20 hinder med lite fokus på slalom (som togs 3 ggr), ta samma hinder flera ggr och på olika sätt samt”runt”: hunden skulle ta vissa hopphinder från motsatt håll än det man kom springande från. Gungan och däcket ingick också; de såg & lät lite annorlunda ut jmf med motsvarande hinder på klubben, så några av hundarna tyckte att särskilt gungan var lite läskig (den lät mycket vid returstudsen).

Emma tyckte inte riktigt om den nya miljön, och tyckte att Joppe var dryg med sitt skällande emellanåt, så hon ville mest hem till Tommarp. Sting verkade överlycklig över att matte ÄNTLIGEN började köra agility med honom igen. Sandy hade sällskap dit av mattes “lillebror”; dansk svenske gårdshunden Frans (1 år), och det ser ju ut som om det finns goda chanser till ytterligare en agilityhund i gänget.

Joppe tyckte att rookien Frans var lite väl stöddig och försökte uppfostra honom, men var i övrigt lika uppskruvad som vanligt när han är vid en agilitybana. Maria & Åsa körde också banan med Joppe och han följde dem MINST lika bra som mig (Jessica); satt dessutom som ett litet ljus (stilla!!) vid starten med Maria. Så vi kom fram till att om man saknar hund att köra agility med så kan vem som helst låna Joppe och köra med (han blir ju aldrig trött heller… till skillnad från sin sega gamla matte…).

2017-02-11:
Äntligen lite blå himmel & sol!! Och snö! Fast agilitysäsongen känns långt borta. När vi svettas i sommar får vi komma ihåg detta… Men imorgon bär det iväg till Olseröd och inomhusträning i 16 grader och utan snö 🙂

20170211_120431

20170211_120510      20170211_120536

2017-02-05:
Så var årets första agilitytävling avklarad. Steg upp i mörkret i ottan för att bege oss norrut. Efter vargobservationerna de senaste dagarna, som pekat på att vargen är på väg att återvända norrut och gärna längs de större vägarna, körde jag med visst hopp om att kanske få se den någonstans norr om Brösarp. Men anlände till Åhus kl 8 utan minsta skymt av gråben tyvärr. Gick först en lång promenad med Joppe i skogen norr om Åhus och på vägen tillbaka till Hundarenan såg jag ett STORT (lika stort som halva min sko) tassavtryck i grusen längs den gamla banvallen; var det vargen som passerat där eller bara en tamjycke med ovanligt stora “fydder”?!?
tassavtryck-170205

För undertecknads (Jessica) & Joppes del var det premiärbesök i Åhus Hundarena; en jättefin nybyggd 800 kvm stor uppvärmd hall för hundträning med Easy Turf-underlag (ett konstgräs enbart gjort för all sorts hundträning; väldigt skönt att springa på!). Varmt & gott (ca 17-18 gr) i hallen medan stora snöflingor vräkte ner utanför.

Dagens tävling var den första av tre tävlingsdagar som ingår i Vintercupen klass 1 & 2, och bestod av två hopplopp (samma bana kördes 2 ggr) och ett agilitylopp. Dels utgjorde dagens olika lopp enskilda deltävlingar med prisutdelning idag, och dels tar ekipagen resultaten från det bästa av dagens hopplopp samt från agilityloppet med sig till finaltävlingsdagen.

Någonstans mellan 50-60 ekipage startade; i XS var 4 anmälda, i S 20 st, i M 14 st, i L 10 st & i XL 6 st. Första tävlingen med 5 storleksklasser för vår del; hopphinderna i XS var gulligt låga och i XL rätt höga. Och alla hinder/tunnlar/kontaktfältshindren såg verkligen nya, fina och fräscha ut!

Hopploppet med 20 hinder var inte helt enkelt; det fanns många luriga passager med lockande alternativ för hundarna, svåra tunnelingångar och flera hinder skulle tas flera gånger. Slalomen var på det “svåra hållet” för vår del. Joppe och jag körde en kort träning igår em på Hallagården och jag lyckades få Joppe att sitta kvar i starten någon gång när jag backade bort från honom. Men kände inte för att våga testa det redan på en tävling med alla de extra störningar/ny miljö den innebar (ljudnivån på hundarna i line-up-en var rätt hög ställvis). Så körde “flygande start”.

Första hopploppet gick helt suveränt bra (& snabbt så in i Norden), inkl felfri slalom trots “svåra sidan” och dold tunnelingång, ända fram till hinder nr 16 där jag förstörde våra chanser fullständigt genom att GLÖMMA en liten tillbakaslinga med hinder nr 17-18-19 och istället gå direkt på sluthindret. Så disk. En riktigt riktigt sur diskning som bara jag mitt fel 🙁 Vi var felfria dit och hade jag valt rätt väg tror jag att segern hade varit vår (Joppe var supersnabb genom hela loppet). Så det var riktigt synd. Får glädja mig åt att resten av loppet gick så kanon.

När alla storleksklasser hade kört första omgången hopplopp var det dags för en andra omgång hopplopp på samma bana. Jag hade anmält mig till att ställa upp som funktionär i storleksklasserna efter vår, så var tidtagare i M-L-XL-loppen (lite halvnervöst eftersom det bara var en tidtagare, så det gällde verkligen att se till att trycka på rätt knappar på stoppuret). Och som tidtagare hade jag bästa översikten över banan; så kunde verkligen nöta in hinderordningen när jag stod där; skulle INTE springa fel igen.

Joppe kändes dock överladdad vid starten; märkte att det fanns löptikar i hallen och stod och darrade med underkäken kombinerat med höga studsbollhopp (kanske inte bästa sinnesstämningen inför en agilitystart…). Loppet gick bra fram till slalomen; där var han så övertänd så han hade inte tid att ta alla pinnarna, och när jag tog om blev jag osäker på vilket håll den porten skulle tas (det var mitt i någonstans) och hur många gånger jag fick ta om utan att bli diskad, så jag struntade i att slalomen inte var godkänd och diskade mig och fortsatte loppet ändå. Resten av loppet gick jättebra. Men ännu en disk som sagt. Denna gång var det slalomen, som vi inte är lika säkra på som övriga hinder i hoppklass, så vi måste definitivt hem och öva mer på den.

Slutligen var det dags för agilityloppet som bestod av endast 15 hinder; kontaktfältshindren utgjordes av gungan & balansbommen. Lite “rakare” bana än hopploppet men luriga ingångar på makaroni-tunnlarna. Joppe klarade kontaktfältet på balansbommen (skräll!!) men sedan tog han fel tunnelingång så disk. Igen. Fortsatte loppet men det blev inte bra på varken slalom, ytterligare en fel tunnelingång och gungan formligen flög han av (vi tog om gungan och andra gången gick det bra).

Så sammanfattningsvis om dagen; en riktigt fin hall att tävla i, roligt att vi klarade alla svåra passager i hopploppet (förra årets träning & kurs har gett lite resultat i alla fall), surt att förstöra ett kanonlopp med att glömma bort en del av banan och träningsfokus i vår blir på starten, slalomen & alla kontaktfältshindren.

Lite tråkigt att vara det enda ekipaget från SimBK så vi joinade några av ekipagen från YBK som vi känner sedan tidigare. Men hoppas att några fler från SimBK är sugna på att ställa upp i Åhus den 5/3 (sista anmälningsdag är den 17/2)…