Tillbaka till Agility

Vad är agility

Vad är agility?

Agility är glädje, fart och fläkt. Agility är lydnad på distans. Agility är en härlig utmaning för både hund och förare.

De flesta har säkert hört talas om att hundagility första gången visades som pausunderhållning på den jättestora hundutställningen Crufts i London 1978. Intresset blev omedelbart stort och agilityn spreds snabbt över världen. I Sverige blev agility en officiell tävlingsform 1987 och nu görs ca 100 000 starter per år. Agilityns utveckling har gått i ett rasande tempo under de senaste 15 åren och nya, mer avancerade sätt att styra hunden genom en agilitybana kommer till varje år. Det gäller verkligen att hålla sig uppdaterad.

Först måste föraren få hunden att hoppa över hinder och springa genom tunnlar och tycka det är jättekul. Massor med uppmuntran, belöning och en jublande förare skapar glädjen och snart blir själva hoppandet och springandet en belöning i sig för de flesta hundar. Sen kommer successivt inlärning av alla de andra hindren; hoppa genom ett däck, forcera en platt tunnel, hoppa långt och inte minst gå slalom mellan 12 pinnar. Slalom är ett hinder som kräver lång inlärningstid och ofta ställer förarens tålamod på prov.

Allra sist brukar man introducera de så kallade kontaktfältshindren. Den elva meter långa och 30 centimeter breda balansbommen. Det 170 cm höga A-formade hindret, vars topp erbjuder en strålande utsikt över området, och är populärt hos många hundar. Vilken hund vill inte befinna sig högst? Slutligen har vi den ”opålitliga” gungan, som börjar röra på sig vid passage av mitten. Usch, tycker många hundar och det behövs oftast en ganska lång och systematisk inlärning.

En agilitybana består av 15 – 22 hinderpassager. Hunden ska ta sig genom den på rätt sätt utan att tveka och på så kort tid som möjligt. Allt ansvar på hur banan ska genomföras ligger på föraren. Bakom ett väl genomfört agilitylopp ligger många timmars övande på samspelet mellan hund och förare. Agility passar alla hundar och på tävlingar finns det numera fem storleksklasser; från XS till XL.

Välkommen att börja med denna härliga sport!