Tävling

Redan gått kurs, men vill lära dig och din hund helt nya saker eller fördjupa er träning och kunskap ännu mer? Funderingar på att tävla? Det finns många olika grenar inom hundsporten och den som vill tävla kan göra det i olika klasser inom den valda grenen. Svenska Brukshundklubben (SBK) har ett antal tävlingsgrenar. Utöver dessa finns tävlingar och prov som arrangeras av särskilda hundrasklubbar eller andra hundsportsorganisationer. Det kan röra sig om allt från vattenprov till draghundsprov, till freestyle och Nosework.

Här nedan hittar du kort information om de vanligaste tävlingsgrenarna.

Läs mer på SBK och SKK samt Svenska Agilityklubben.

BRUKSPROV
Bruksprov är indelat i specialmoment och lydnadsmoment. Specialmomentet väljer föraren själv utifrån vad man tycker passar sig själv och sin hund bäst. Man kan välja mellan spår, sök, rapport eller skydd.  Inom Simrishamns Brukshundklubb finns flera tävlingsekipage som valt specialmomentet spår. Spårhunden ska med precision kunna följa ett spår som en person gått i terrängen uppemot två timmar tidigare. I spåret ska hunden markera utlagda apporter. I alla bruksgrenar startar man i appellklass och sedan följer lägre klass, högre klass och elitklass i respektive gren. I samtliga bruksgrenar ingår ett moment som kallas ”uppletande”. Hunden ska då inom en 50 x 50 meter stor ruta hitta utlagda föremål.  
TÄVLINGSLYDNAD

En person som håller på med lydnad har stort tålamod, gillar utmaningar och klurigheter och blir duktig på att träna detaljer samt hitta lösningar för inlärning. I lydnad ska hunden, bland mycket annat, kunna gå följsamt/fot, apportera, hoppa över hinder och lyda kommandon på avstånd. Tävlingar i lydnad är, till skillnad från bruksprov, öppen för alla hundar, alltså även de som är oregistrerade (utan stamtavla). Inom Simrishamns Brukshundklubb finns tävlingsekipage i alla klasser från startklass till elit. 

RALLYLYDNAD

Rallylydnad är en ganska ny gren inom hundsporten och passar alla hundar. Det är ganska vanligt att äldre hundar som tränat och/eller tävlat i lydnad – med ålderns rätt – fortsätter sina seniora år med den inte lika fysiskt krävande rallylydnaden. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med cirka 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Inom Simrishamns Brukshundklubb finns flera framgångsrika ekipage i rallylydnad. 

AGILITY

Ordet agility betyder snabbhet, vighet och det är just vad agility handlar om. Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Hindren sätts upp i olika banor, och hunden ska självständigt ta sig snabbt igenom alla hinder med förarens styrning. Man kan tävla i agility både individuellt och i lag. Agility är tillåtet för alla sorters hundar att tävla i. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport. På Simrishamns Brukshundklubb finns en fin agilityplan.