Håll dig sund med hund – glöm inte bort att ansöka om friskvårdsbidrag för kurs- och tävlingsavgifter

Du visste det säkert redan – att den som äger eller lever med hund i många fall mår bättre. Det finns vetenskapliga studier som visar på att hundägare generellt lever längre än de som inte har hund. Utöver den motion hundägare får i form av promenader och annan fysisk aktivitet är hunden en isbräcka och kontaktyta som kan bryta isolering för den som saknar eller har ett begränsat socialt sammanhang. Det så kallade ”hundtricket” kan göra det lättare att få kontakt med andra människor.

Efter några om och men och domar förkunnade i Högsta förvaltningsdomstolen kring vilka fritidsaktiviteter och hobbier som är att betrakta som motion/rörelse, har även Skatteverket kommit att landa i att hund betyder sund och accepterar att arbetsgivare även erbjuder sina anställda vissa hundaktiviteter inom ramen för friskvård. Har du en arbetsgivare som medger personalförmån i form av friskvård? I så fall kan du gå en bruks- eller agilitykurs hos Simrishamns Brukshundklubb (eller någon annan brukshundklubb) och sedan be din arbetsgivare om att få kursavgiften avräknad som friskvård. Din arbetsgivare står då för hela eller delar av kurskostnaden utan att behöva betala någon extra skatt.

Som vanligt i byråkratins värld finns det regler och undantag att förhålla sig till. Nummer ett är alltså att ta reda på om din arbetsgivare överhuvudtaget medger friskvårdsbidrag. Är du osäker? Kolla med personalavdelningen vad som gäller på ditt jobb. Hur mycket eller lite din arbetsgivare är beredd att betala för friskvård varierar, men förmånen ska vara av ”mindre värde” för att vara skattefritt och maxtaket är därmed omkring 5000 kronor per år och en enskild aktivitet får inte överstiga 1000 kronor. Det är också din arbetsgivare som beslutar vilka aktiviteter han eller hon anser vara friskvård utifrån den lista som Skatteverket redan godkänt. Det kan alltså hända att din chef underkänner aktiviteter som Skatteverket har på sin godkänt-lista.

Men om stjärnorna står rätt – då kan du ha rätt till friskvårdsbidrag för kurser och startavgifter inom bruksgrenar (spår, sök, patrull, rapport, skydd) och för kurser och startavgifter inom agility. Övriga hundsporter/grenar – så som exempelvis rally och lydnad – är inte godkända för friskvårdsbidrag.

Har du tävlat i år eller gått en eller flera kurser i bruks eller agility? Vi har som exempel hållit en spårkurs, en sökkurs och flera agilitykurser under året.
Om din arbetsgivare medger – glöm inte bort att ansöka om friskvårdsbidrag.
Olika arbetsgivare har olika förfaringssätt för hur ansökandet går till och hur bidraget beviljas, men sista ansökningsdag brukar vara 31 december.

Läs mer hos SBK och på Skatteverket.